La chemarea Ralucăi Voicu Arnăuţoiu şi a lui Christian Mititelu, care au trecut prin faţa clădirii exact când demolatorii şi-au început activitatea, a venit poliţia. Cum pe poartă nu exista obligatoriul panou, poliţiştii au cerut autorizaţiile de demolare.
Ora 10: pe poartă nu e nici un panou
Spre surprinderea tuturor, reprezentantul proprietarilor, indispus de obrăznicia societăţii civile şi a localnicilor, care îndrăznesc să-i pună piedici în activităţile lui de distrugere, a prezentat o autorizaţie tot atât de valabilă pe cât de revoltătoare, emisă de Primăria municipiului şi semnată de primarul demolator Sorin Oprescu.
Apoi, împreună cu vreo doi acoliţi agresivi, s-au dus şi au încropit un panou de şantier, pe care l-au fixat de mântuială pe poartă. Potrivit acestui panou, beneficiar al jafului care se face oraşului este o necunoscută companie denumită…cum altfel? Rosetti Estates.
Direct de pe drum, venind de la Bacau, s-a oprit acolo si deputatul Teodor Paleologu, fost ministru al culturii şi cunoscut apărător al monumentelor Capitalei.El a blocat accesul celui de al doilea buldozer cu maşina Camerei Deputaţilor.
Soluţie vremelnică. Chemată de data aceasta de demolatori, poliţia l-a amendat pe deputat, care a fost nevoit să-şi retragă maşina din poartă.
Amendat. Automobilul este retras din poartă
Drum liber pentru buldozer
La faţa locului s-au adunat reprezentanţi ai societăţii civile, localnici, presă.
Nicuşor Dan (Salvaţi Bucureştiul), Roxana Wring (ProDoMo), Alexandra Bogdan (TVR)
Demolatorii s-au abţinut să atace casa atâta vreme cât s-au aflat în bătaia aparatelor de filmat şi de fotografiat. După ora 13 lumea a plecat, nu ai cum să stai să păzeşti o casă ziua şi noaptea. Imediat, muncitorii au început să dărâme.
Acum a rămas din frumoasa casă boierească numai o grămadă de moloz.
Gardul artistic, semnat, se va risipi probabil în praf, aşa cum se duc toate podoabele oraşului.
Armonioasa piaţetă a cartierului, înconjurată până acum de elegante clădiri istorice cu parter şi un etaj sau două, va fi înghesuită între un bloc de 3 etaje, pe locul casei Adrian, prelungit cu unul de 6 sau 7 etaje în spate, pe terenul din Alecsandri, şi un bloc de 4 etaje, construit în locul casei Rosetti dărâmate, care va ocupa o suprafaţă mult mai mare din terenul curţii.
Văduvită de casele care o împodobeau, piaţeta are un aer pustiit. Castanul din curtea casei generalului Adrian a înflorit, neştiutor, probabil pentru ultima oară. La anul se va ridica pe acest loc un mamut cu cel puţin şase etaje.
Precum spunea Christian Mititelu de dimineaţă, „ne iau cerul”.
Trăiască banul! Trăiască blocurile uniforme de sticlă şi proprietarii lor lacomi de arginţi!
Dar nu de 30 de arginţi.
Din vremurile acelea până acum, pretenţiile au crescut de milioane de ori.
Copyright Silvia Colfescu 2011
4 comentarii:
Cum se poate afla numele actualului proprietar?
cel care a cerut demolarea?
Ce reactie are primaria? (S-a demolat un monument istoric.)
Adica firma Rosetti Estates, infiintata in 2007, care a avut ceva pierderi in 2008, cu un capital social de 200 lei si cu 0 angajati in acelasi an, este beneficiarul ?
http://www.firme.info/rosetti-estates-srl-cui22099151/
Sunt curios care dreaq din Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al Municipiului Bucureşti a pus botu si pe ce suma ?
Imi pare rau, dar, tot ceea ce scrie aici, pe o hartie banala, sau oficiala, este sortit pieirii.
Orice efort activ si intelectual este lipsit de sens in fata LOR, care, se tin unii pe altii in orice demers spre un CUMUL MATERIAL imediat.
Nu se intampla NIMIC, fie ca se afla numele si proprietarul firmei, numele celui de la monumente care a semnat, sau a celor din guvern care sprijina ast.
Nu sunt MULTI, sunt doar UNITI. Detin toate mecanismele necesare reusitei pentru ca sunt "dresorii caracatitei birocartice".
Ceilalti, sunt doar "latrai" pe care "ii roade pizma" si vad lumea "din carti".
De fapt,ar fi mai multe de spus si in acelasi timp, NIMIC, pt ca aceste randuri, oricum, nu vor misca pe nimeni.
Inca o data, imi pare rau.
Şi probabil multe alte comori ale oraşului vor urma casa Rosetti pe calea pierzaniei...
Trimiteți un comentariu