vineri, 29 iunie 2012
Poporul plătește
joi, 28 iunie 2012
Dl Ponta, furăciunile și troglodiții
Mă întrebați ce caută articolașul ăsta în Istorioare bucureștene? Vai, grozăvia de mai sus nu se întâmplă în cine știe ce sat din Africa, se întâmplă în București...
joi, 21 iunie 2012
Adrian Năstase – o telenovelă vie
Cronica unei „sinucideri” anunțate
miercuri, 20 iunie 2012
După 22 de ani, 2 ani
Ultima oră. Confruntat cu nota de plată, dl Năstase a ales varianta dramatică a încercării de sinucidere. Politicianul român poate înfrunta orice, în afară de demisie și de pușcărie.
duminică, 10 iunie 2012
Un 6,5% mai greu decât un 65%
Potrivit exit-poll-urilor, dl Oprescu este noul primar general al Capitalei, învingându-l zdrobitor pe dl Prigoană.
Surpriza o constituie cei 6,5 % (cifră aproximativă) câștigați de Nicușor Dan, candidatul independent apărut în ultima clipă a alegerilor, omul a cărui campanie electorală s-a făcut de către voluntari, fără fonduri de campanie de milioane de euro, fără un angrenaj uriaș de partid în spate, fără televiziuni, fără afișe... fără manipulare.
Nicușor Dan nu a câștigat primăria Capitalei. O mare speranță a murit, o mare speranță se naște. O sămânță abia semănată a încolțit, iar vlăstarul se anunță puternic.
Dacă, în scurtul timp în care Nicușor Dan a luptat pentru Primărie, aproape fără mijloace, a reușit să convingă 6,5% dintre bucureșteni că primariatul lui ar fi benefic pentru Capitală, în cei 4 ani care ne despart de alegerile viitoare el va avea timpul necesar pentru a face cunoscute majorității alegătorilor opțiunile lui pentru viitorul orașului, programul lui.
Ceea ce se poate spune de pe acum este că scorul de 6,5% câștigat în aceste condiții cântărește mult mai greu decât scorul de 65% al primarului Oprescu, câștigat nu neapărat prin acțiunea tăvălugului nemulțumirii maselor, ci mai ales cu ajutorul jalnicelor bacșișuri electorale, cu contribuția hotărâtoare a celei mai masive, mai lipsite de scrupule și mai bogate mașinării de partid din România. Și nu mașinăria unui singur partid, ci a unei coaliții de partide care merită în egală măsură calificativele din fraza anterioară.
Ceea ce mai trebuie subliniat este calitatea alegătorilor lui Nicușor Dan: spre deosebire de masa puțin gânditoare care a pus din automatism ștampila pe numele indicate de fanfara electorală televizată a Antenelor & Comp., pe Nicușor Dan l-au ales conștient și rațional bucureștenii din pătura superioară a electoratului, oameni cu conștiință civică, care au capacitatea de a înțelege în ce constă în mileniul III binele unui oraș și al locuitorilor săi, care știu ce înseamnă o locuire civilizată și doresc ca și Bucureștii să ajungă în rândul capitalelor europene moderne.
Rămâne ca în cei patru ani care urmează să facem cu toții efortul de a-i ajuta pe inocenții noștri concetățeni, abrutizați de ani de manipulare nemiloasă, să înțeleagă că merită mai mult respect de la autoritățile orașului lor și că, pentru taxele pe care le plătesc, au dreptul ca aleșii să se preocupe de binele lor și al urbei pe care sunt chemați s-o gospodărească.
vineri, 8 iunie 2012
Banii lui Nicușor Dan
Vedem cu toții orașul împestrițat cu afișe electorale și nu ne mai întrebăm cum de se poate: politicienii nu sunt ca noi, oamenii normali, ei au bani (citește milioane de euro) să umple orașul cu afișe. De asta nu sunt afișe cu Nicușor Dan: el e om normal, ca noi, nu are milioane. Puținul pe care îl are pentru campanie are surse vizibile și mărturisibile. Donații (benevole, din entuziasm sincer, nu ca urmare a unui șantaj, ca la alții). Pentru cei care vor să se convingă, iată o postare de pe blogul bunei noastre prietene Sarah în România, în care unul dintre cei care îl doresc ca primar pe Nicușor Dan face publică sursa modestelor fonduri de campanie ale acestuia. Mulțumim, Alexandre Almăjeanu! Mulțumim, Sarah!
"Suntem mai mulți decât cred ei", by Alexandre Almajeanu - Votez pe Nicusor Dan!
(Image source)"Nu am ca obicei să comentez politica din România. Pentru că nu urmăresc politica din România. Ca mulți din România și ca mulți români din afara ei, nu mă simt reprezentat de o femeie sau un bărbat politician nici în țară, nici în cadrul Parlamentului European.
Dar dacă nu ne ocupăm de politică, se ocupă ea de noi. Și, din păcate, știm cum.
De data aceasta, este vorba despre București, orașul unde m-am născut și unde revin cu plăcere, o dată pe lună. De fapt mă face de două ori fericit Bucureștiul: prima oară când mă întorc și a doua oară… când plec. Plec ușurat să știu că mă îndrum spre altă capitală europeană, unde pot merge pe trotuar, unde nu mă tem că un cățel l-ar putea mușca pe copilul meu și unde am alternative adevărate pentru a nu circula cu mașina.
Dar și Bucureștiul ar putea fi un oraș adevărat european. Este vorba de voință, de oameni și, din când în când, de alegeri.
Nu am ca obicei să mă laud cu banii pe care îi donez. Dar de data aceasta este vorba de Nicușor Dan. Și cum citesc așa de multe neadevăruri în jurul lui, am decis să scriu public că fac parte din cei, numeroși, care au donat pentru campania lui. Mulți bani pentru o țară ca România, dar puțini bani având în vedere ce posibilități au cei care «fac» de 23 de ani politică în România. Bani de dat, când ai, este cel mai simplu; cel mai frumos este tot timpul, prețios, pe care l-au dat, îl dau și îl vor da toți voluntarii care cred că și capitala României se poate schimba.
Suntem mulți români în afara țării care l-am vota pe Nicușor Dan, dacă am putea și care ne dorim să revenim într-un București schimbat.
Suntem mai mulți decât cred ei."
joi, 7 iunie 2012
După Nicușor Dan prin grădina lui Dumnezeu
sâmbătă, 2 iunie 2012
Ciclul DE CE O SĂ-L VOTEZ PE NICUŞOR DAN
Aşa scrie pe cogeamite blocul.
Şi, într-adevăr, dacă mă gândesc bine, trăieşti mai intens, râzi mai intens, te ruşinezi mai intens, te neruşinezi mai intens etc. etc.
Dacă umbli prin urbe cu aparatul de fotografiat, găseşti numaidecât dovezi în sprijinul acestei afirmaţii, care mi se pare cât se poate de adevărată.
Deja am găsit, încă de azi, vreo două imagini grăitoare.
Iată una care înfrumuseţează, fără ruşine, gardul unei case pentru zugrăvirea căruia cu siguranţă că proprietarul a plătit scump:
Zău! Ce dacă? Bucureşteanul care a scris lozinca a trăit intens un moment artistic. Ce contează curăţenia oraşului în faţa puternicei lui personalităţi?
Un alt soi de podoabă, cam tot atât de jenantă, se lăfăie pe un bloc întreg în distinsa Piaţă a Victoriei, loc înnobilat de prezenţa guvernului României, condus momentan de marele mic Titulescu.
E un afiş prin care se sugerează localnicilor, presupuşi a fi cam puţini la minte, ideea că fostul soţ al virtuoasei doamne Monica C. ar fi un gigant care ocroteşte cu puternica sa umbrelă nevolnicul Bucureşti, personificat printr-un Arc de Triumf redus la proporţii ridicule.
Lasă că iniţialele de pe umbrelă te duc cu gândul la tot felul de cuvinte necuviincioase care încep cu litera p, dar înfăţişarea personajului face toţi banii (pe care i-a dat pe campanie).
Îmbrăcat cu un blazer roşu cu gulerul brodat, veşmânt de cel mai înalt bun-gust pentru un berbant de vârsta dumnealui, domnul cu pricina ţine evocator şi discutabil mâna în buzunarul pantalonilor, fixând trecătorii cu o privire asasină, irezistibilă.
Pur şi simplu te apucă pe loc dorinţa de neîndurat să te duci să-l votezi primar, şi suferi intens la gândul că mai ai de aşteptat o săptămână până să poţi face acest gest salvator.
Un gând te consolează totuşi: oraşul e plin de asemenea îndemnuri înţelepte şi benefice şi poate că alt catindat o fi găsit argumente şi mai seducătoare pentru a fi votat..
Da, mâine mă voi plimba pe străzi şi voi fotografia cele mai năstruşnice afişe electorale. Cu siguranţă că, peste ani, colecţia de oferte de primari din 2012 va însenina chipurile fiilor şi nepoţilor noştri, amintindu-le cât de mare e grădina lui Dumnezeu...