Tot mai multe clădiri istorice se demolează cu sălbăticie în Bucureşti. Pe locul lor, răsar uneori foarte repede clădiri hidoase, construite de obicei de mântuială, fără grijă pentru frumos şi pentru armonie, cu o totală nepăsare faţă de includerea noilor construcţii în peisajul urban.
Uneori însă, fie din cauza crizei care a rărit clientela şi banii pentru construcţii, fie din cauza împotrivirii societăţii civile, care luptă cu disperare pentru apărarea istoriei oraşului, noile construcţii întârzie să se arate, şi din ce în ce mai multe străzi sunt împodobite cu ruine sau cu maidane. Deja oţetarul, copacul devastărilor urbane, se întinde în crânguri pe locuri ultracentrale din Bucureşti, văduvite de construcţiile lor istorice.
Pe terenul de pe Gutemberg 3 / Splai, o pădurice de oţetari a luat locul casei generalului Zizi Cantacuzino-Grănicerul, dărâmată abuziv în iunie 2010. Tot pe Splai, în apropiere, un pâlc de oţetari marchează cu verde un alt loc viran. În Calea Victoriei parcă s-ar construi ceva pe maidanul imens rămas în urma demolării marelui bloc din colţul cu strada Gh. Manu.
Pe Visarion 8, ruinele casei Solacolu se macină inexorabil, înconjurate de veşnicii copăcei ai dezastrului.
Pe Povernei 1-3, frumoasa vilă din ansamblul Rosetti-Soleşti, monument istoric, botezată ad-hoc”anexă” şi demolată fără ruşine la începutul lui mai 2011, nu a fost înlocuită de vreo construcţie nouă. Un paznic sprijină poarta, fixată strâmb în gardul ornamental dărâmat de buldozer. Singura clădire cruţată stă acuzatoare, mohorâtă, ca un martor tăcut al decăderii statutului princiar al locului. Oţetarii au început deja să crească.
Vizavi se întinde imensul teren care a înglobat casa general Adrian din Povernei 2, clădirea domeniilor Reşiţa din Alecsandri 4, casa construită de inginerul Cesare Fantolli la începutul secolului XX, care purta adresa Alecsandri 2 – mai apoi integrată proprietăţii din Alecsandri 4, şi micul bloc din Constantin Daniel 11. Clădirea Reşiţa a fost dărâmată acum 2 ani, celelalte au fost puse la pământ în câteva zile, în mai a.c.
Se pare că totuşi, pentru moment, demolatorii s-au înecat cu un os: blocul de colţ Alecsandri 2 / Povernei 4. Acesta este pe jumătate părăsit, dar într-un apartament mai sunt locatari. Proiectul extrem de neinspirat, care ar trebui să blagoslovească locul cu un ansamblu de blocuri cu totul nepotrivit cu ambianţa cartierului, prevede distrugerea şi a acestui bloc. Nu ştiu ce se întâmplă, dar pentru moment lucrările nu au început. Spre bucuria cartierului. Nimeni nu vede cu ochi buni nişte mamuţi care ar aduce câteva sute de maşini pe străduţele deja sufocate şi ar lua cerul şi lumina caselor dimprejur.
Până una, alta, un vast maidan se întinde pe locurile vechilor clădiri. Printre cărămizi îşi fac sălaş şobolanii. Uşa de fier forjat a blocului din Daniel 11 e încă în picioare, stingheră, ca o intrare pe tărâmul nimicului…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu