vineri, 21 martie 2014

Din nou despre "Cathedral Plaza"

Din buletinul Viata Cultelor - numarul curent (mulțumiri Dlui Ing. Dan Ghelase, Președinte ARTRAD, pentru semnalarea pe grupul București a articolului):
SENTINŢA PRIVIND DEMOLAREA CLĂDIRII ILEGALE CATHEDRAL PLAZA RĂMÂNE VALABILĂ, ÎN CIUDA OPOZIŢIEI PRIMARULUI GENERAL AL BUCUREŞTILOR
Tribunalul Dâmboviţa a respins prin încheierea din 24 ianuarie 2014 şi hotărârea nr. 288/2014 două cereri formulate de primarul general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, una de suspendare şi alta de anulare a sentinţei civile nr. 2520/2012, pronunţată anterior de acelaşi tribunal, prin care a fost dispusă desfiinţarea clădirii ilegale Cathedral Plaza şi aducerea terenului la forma anterioară construirii.
„Căile de atac exercitate de primarul general au fost în mod vădit inspirate de încercările confuze şi disperate ale proprietarilor autointitulatei Cathedral Plaza. Se pare că prin această strategie Millennium Building Development (MBD) şi-a transferat influenţa şi mijloacele de atac în sfera unei instituţii publice care, într-un stat de drept, ar trebui să apere Catedrala Sf. Iosif, şi nu clădirea ilegală de lângă aceasta”, a declarat Î.P.S. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti.
Legătura dintre primărie şi dezvoltator este relevantă. O mare casă de avocatură, care a reprezentat (fără succes, e adevărat) firma MBD timp de mai mulţi ani (probabil o mai face încă), îl reprezintă acum pe primarul general în încercarea de a salva clădirea ilegală. Cererile acestei case de avocatură în favoarea Primăriei generale sunt evident asemănătoare cu cele anterioare în favoarea MBD.
Oare Consiliul general al municipiului Bucureşti ştie de această dublă reprezentare? Este, oare, de acord ca din bugetul Primăriei Capitalei să se cheltuiască sume de bani în acest scop care desfigurează, în mod vădit, imaginea unei autorităţi publice? Baroul Bucureşti are în vedere să se autosesizeze asupra unei eventuale incompatibilităţi şi a încălcării legii avocaţilor şi a statutului profesiei?
Sub pretextul protejării Catedralei „Sf. Iosif“ şi al costurilor ridicate pentru dezmembrarea clădirii ilegale, primarul Oprescu încearcă să împiedice executarea unei hotărâri judecătoreşti de demolare şi chiar să se eschiveze total de la această obligaţie. Acesta prezintă rapoarte de evaluare îndoielnice, realizate de înseşi firmele care au construit Cathedral Plaza, şi refuză punerea în executare a obligaţiei de desfiinţare a construcţiei.

Conform unor estimări independente, costurile desfiinţării Cathedral Plaza nu ajung nici la o treime din cifrele vehiculate de primarul general, însă, oricare ar fi acestea, într-un stat de drept ele sunt mult mai mici decât costurile de a apăra ilegalităţile comise şi rezultatul fraudulos al acestora. Am spus și credem cu tărie că nimeni nu este mai presus de lege şi că autointitulata Cathedral Plaza are zilele numărate“, citim într-un comunicat al biroului de presă al Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti, semnat de Pr. Francisc Doboş, purtător de cuvânt. 

Niciun comentariu: