luni, 30 iulie 2012

După Referendum, valurile...


Președintele Băsescu a beneficiat din plin de înțelepciunea și de simțul de dreptate al unei părți însemnate a poporului român. Milioane de oameni s-au abținut de la vot, numai pentru a nu valida actele pe care le-au considerat o entorsă la Legile și Constituția țării. Au făcut acest lucru, cel mai adeseori fără să se gândească la interesul personal, fără să țină seama de sentimentele lor personale față de Președinte, ținând cont numai de interesul țării de a avea un climat de stabilitate, de respect al Legilor și al Constituției.
În ultimele două luni, anarhia și bunul plac care s-au văzut cu ochiul liber în actele Legislativului și ale Executivului (Parlamentul și Guvernul), modul abuziv în care, prin Ordonanțe de Urgență, au fost modificate Legi, au fost reorientate instituții ale Statului funcție de interese de moment ale unor politicieni, au neliniștit și indignat nu numai un număr însemnat de cetățeni români, ci și majoritatea politicienilor lumii și a membrilor Uniunii Europene.
În mod foarte clar pentru foarte multă lume, Referendumul îi redă Președintelui Băsescu locul la Cotroceni.
În această situație, nu putem decât să sperăm că Președintele Băsescu va da  dovadă de cel puțin aceeași înțelepciune ca și cea a electoratului său.
Josnicia care a marcat campania electorală pentru Referendum și încrâncenarea care a scindat societatea românească ne-au adus aminte de zilele negre ale mineriadelor, pe care le speram lăsate departe, în trecut. Această atmosferă sufocantă trebuie să ia sfârșit.
Nu se poate trăi, nu se poate gândi corect, nu se poate munci, nu se poate prospera într-o asemenea atmosferă anormală.
Sperăm ca Președintele să-și ia în serios rolul de garant al stabilității, de promotor al înțelegerii între cetățeni, de reprezentant al întregului popor.
Dacă pentru asta va trebui să-și calce uneori pe mândria personală, dacă va trebui să ignore provocările, dacă va trebui să ia în considerare întâi interesul țării și, mult în urma acestuia, orgoliul personal, ei bine, s-o facă.
Președintele mai este dator, de asemenea, să țină seama de doleanțele și de nemulțumirile generale ale populației. Trebuie să mai dea cu mătura în jurul lui, să mai înlăture din colaboratorii apropiați care sunt percepuți ca niște întruchipări ale corupției, să continue politica de creare a unui climat de normalitate în care Justiția să-și exercite atribuțiile. Să încurajeze eforturile Justiției de judecare a marilor acte de corupție ale anilor scurși după Revoluție, prin care avuția comună a românilor a fost canalizată spre buzunarele unui mic grup de infractori, deveniți oligarhi și înfipți cu temeinicie în poziții cheie, din care conduc țara, cel mai adesea prin interpuși.
Le mai este dator, de asemenea, oamenilor simpli, cu prea puțină cultură politică, să-și facă discursul politic accesibil tuturor, să se apropie de popor, să-i explice cu mai multă căldură, simpatie motivele unor hotărâri dureroase, dar necesare. Să le transmită și un mesaj de speranță, alături de cel al necesității sacrificiului personal. Lipsa de comunicare este unul dintre motivele îndepărtării populației de Președinte.
Și de asemenea, mai este dator să încerce cu perseverență să amelioreze viața românilor, așa cum a promis atunci când a fost ales pentru primul mandat.
Desigur că îi va fi greu.
Declarațiile războinice ale USL, ale cuplului Ponta-Antonescu, ale bătrânului politruc comunist dl Iliescu, îi lasă puțin loc de manevră.
Știm că minciuna, de atâtea ori dovedită în actele recenților conducători ai țării, care au confiscat puterea prin metode indiscutabil nelegale, va figura în continuare printre armele
cu care vor încerca să-l înlăture. Primejdia pe care o reprezintă o justiție independentă va electriza lupta lor.
Ar trebui ca și USL să înțeleagă imperativele momentului, să facă un pas înapoi și să ia în calcul ceva mai mult binele poporului român și ceva mai puțin interesele personale după care se conduc.
Din păcate, cred că va urma o perioadă în care nu vom avea liniște. Puțina stabilitate la care putem nădăjdui depinde nu numai de înțelepciunea președintelui, cunoscut pentru caracterul lui puțin manevrabil (un berbec!!!), ci și de prea puțin probabila înțelepciune a USL și a șefilor săi.
Să sperăm că, după Referendum, valurile nu se vor revărsa peste diguri, distrugând și puțina credibilitate de care mai beneficiază, după atâtea nereguli, statul de drept din România. 
Deocamdată, ca o firavă prevestire de mai bine, să notăm că astăzi, pentru prima oară de când România a pășit pe drumul nesocotirii Legilor și a Constituției, leul s-a oprit din căderea vertiginoasă din ultimele două luni.

Niciun comentariu: