duminică, 15 noiembrie 2015

Filmul Independence Day și războiul ISIS cu Europa

Steagul francez în bernă la Elysee

Îmi plac filmele. Inclusiv cele pe care intelectualii de marcă le consideră cu amuzat dispreț. Ca atare, mă uit cu nesaț la tot soiul de prostii, inclusiv la superproducțiile americane și, culmea caraghioslâcului, deseori învăț câte ceva folositor chiar și din cea mai tâmpă și mai răsuflată făcătură.

Nu e cazul lui Independence Day: este o respectabilă operă a unui respectat regizor. Și nu spun asta ridicând superior din sprânceană. În plus, mi-a dat ocazia să aflu unul dintre cele mai prețioase adevăruri de care trebuie să ții seama în viață. Să mă explic:

Dintotdeauna am crezut în semeni, în animalul înzestrat cu rațiune. Dintotdeauna am considerat adevărată maxima care spune că a înțelege înseamnă a iubi. Sau măcar a suporta. Am considerat că rațiunea conduce sine qua non la înțelegere. Și că înțelegerea este fundamentul păcii.
Filmul cu pricina este despre niște alieni care invadează Pământul. Ucid și distrug. Până la urmă, doi eroi pătrund cu o mică navă în imensa navă-mamă a alienilor și, după diverse peripeții, unul dintre ei, vizibil nedumerit și disperat, îi adresează întrebarea-cheie unei  căpetenii a invadatorilor:
– Ce vreți de la noi?
Era clar că, la fel ca și mine, aștepta un răspuns al unei ființe raționale, o negociere, o explicație, în urma căreia omenirea și invadatorii să găsească termenii unei înțelegeri, o modalitate de supraviețuire pentru ambele specii.
Îmi aduc aminte uluirea înfiorată cu care am auzit răspunsul:
– To die… Să muriți.
Clar, sec, fără alternativă.

Într-o străfulgerare, am înțeles că pot exista ființe înzestrate cu rațiune, dar lipsite de posibilitatea de înțelegere, ființe cu o structură și o  istorie care nu le permit accesul în acea zonă a psihologiei umane unde sunt situate empatia, acceptarea existenței cuiva diferit, respectul față de viață.
Eroii au făcut ceea ce ar fi făcut alienii, adică le-au răspuns pe limba lor: i-au distrus. Omenirea a fost salvată. Am primit cu bucurie happy-end-ul.

Cred că și acum omenirea se află în aceeași situație.
Printre nenumărații nefericiți pe care îi ucid, îi torturează, îi gonesc din țara lor, printre sutele de mii de nevinovați care fug de ei și își caută salvarea, se strecoară în Europa alieni. Ființele acelea care-și spun ISIS și care decapitează, violează, taie mâini, ucid zeci, sute, mii de oameni nevinovați, distrug tezaurele de artă ale omenirii și fac din asta o mândrie și o profesiune de credință nu sunt oameni, sunt alieni. Unii dintre ei au trăit printre noi, au avut posibilitatea, ca animale înzestrate cu rațiune, să-și însușească măcar o parte din codul de legi după care trăim. Dar n-au făcut-o. Nu ne îngăduie pe noi, cei care nu trăim după aceleași legi cumplite care-i călăuzesc.
Vor să murim.
Clar, sec, fără alternativă.

Știu că sunt oameni, știu că ar trebui să găsim o cale prin care să-i facem să înțeleagă respectul nostru față de viață, dar nu cred că se va putea.

Cred că va trebui să găsim niște eroi.

Un comentariu:

MUSH spunea...

Bai fato , iti zic asa ca sa-mi arat desconsiderarea pt mintea ta "spalata" . De ce vorbesti de ce nu cunosti ? Ce sti tu despre ISIS ? Ce stii tu despre Irak si Siria ? AI vazut si tu un film propagandistic - facut de un regizor gretos " de marca" si gata , iti dai cu parerea . Ca sa mai infectiezi si pe altii cu propaganda ce ti-a fost infiltrata in cap ! Ce sti tu de Urak si Siria ? Nimic . Cine a invadat Irakul acum 12 ani , si dece ? Banditii de americani , sub Bush , au navalit in Irak si au omorit 1 milion de oameni + 4 milioane de refugiati ...De asta ai auzit ? De ce au invadat americanii Irakul ? Ca sa le fure irakienilor petrolul ? De asta ai auzit ...? Sau erai la gradinita acum 12 ani ...DE armele cu care Turcia a inarmat ISIS si de petrolul pe care ISIS i-l vinde in Turcia ca si contrabanda , cu filiera direct la fiul presedintelui , ai auzit ?
Ucigasii americani , soldatii americani care urinau pe detinuti ca sa-i tortureze ai auzit ? ai vazut clip-uri ?De Gunatanamo pe care Obama a promis ca-l desfiinteaza fiindca tortura e interzisa de ONU , dar americanii o practica , cunosti ceva ? Cu poti debita prostii pe blogul tau fara sa te documentezi ? Ca ai vazut si tu un film ... De mainipularea occidentalilor in general si de cea a americanilor in particular , au auzit ? De stirile trucate si mincinoase de la CNN ai auzit ?? Mai sunt multi "raspindaci" ca tine , care prostesc lumea , pe ...gratis ???
Hai ca esti varza ! Intii informeaza-te apoi vorbeste , ca sa nu te faci de ris !
Cele faine !