Scurgere de cianuri în China
Asa cum am promis, public astăzi o listă (incompletă) a scurgerilor de cianuri survenite la minele de aur de pe glob în ultimul deceniu.
După cum veți vedea, deși companiile miniere sunt din țări cu înalt nivel de civilizație (SUA, Canada, Suedia etc.), ele exploatează mine în țări mult mai înapoiate din punct de vedere economic și tehnic, așa-numite "țări bananiere" (Ghana, Tanzania, Filipine etc.).
Din acest punct de vedere, și România este o țară cât se poate de bananieră, nu?
Iată mai jos câteva dintre scurgerile de cianuri, care au fost urmate, TOATE, de distrugerea mediului, a faunei de pe vaste suprafețe (inclusiv a populației piscicole din ape) și deseori de pierderi omenești.
Oare viața unui om dintr-o țară bananieră are vreo valoare?
Jamaica
Potrivit Raportului anual pe 2012, compania minieră (mine de aur și polimetale) Boliden din Suedia a avut 9 accidente de mediu numai în 2012.
31octombrie 2011 și 29 decembrie în același an – la compania minieră britanică Kazakhstan Hambledon Mining au loc scurgeri de cianuri la unul dintre barajele lacului de decantare.
8 octombrie 2009, Newmont Mining Corporation din Denver, a doua dintre cele mai mari corporații de mine de aur din lume, deversează din neglijență cianuri la mina sa de aur Ahafo Gold Mine din Ghana.
În mai 2009, în Tanzania, la mina Barrick Gold, reziduuri lichide toxice din mină se infiltrează în râu: 20 de morți.
6 aprilie – 11 iulie 2007, Toronto Ventures Inc (TVI), companie minieră canadiană în Zamboanga, Filipine: barajul lacului de decantare se prăbușește, râul Siocon este otrăvit cu deșeuri toxice.
11 octombrie și 31 octombrie 2005, Filipine: la compania Lafayette Mining's Rapu Rapu, profilată pe extragere polimetalică, au loc două scurgeri ale apei de procesare și tratare.
20 iunie 2005, Laos: scurgere de cianuri la mina de aur Phu Bia, operată de Pan Australian Resources.
23 octombrie 2004, Ghana: scurgere de cianuri în râul Aprepre, printr-un baraj al companiei canadiene Bogoso Gold Limited.
11 ianuarie 2004, Ghana: de la o filială a Bogoso Gold Limited în proprietatea Golden Star Resources, se scurg cianuri în râul Kubekro.
30 ianuarie 2004, Australia: un raport al guvernului confirmă că de la mina Kalgoorlie Gold s-au scurs cianuri în apele freatice.
7 august 2004, Papua New Guinea: se degajează cianuri din mina Misima, în timpul dezafectării minei.
25 iunie 2004, China: Consiliul de Stat al Chinei raportează șapte cazuri de scurgeri de chimicale letale în ultima săptămână, urmate de un total de 21 de decese.
29 mai 2003, Ghana: scurgere de cianuri la mina de aur Tarkwa în districtul Wassa est.
14 ianuarie 2003, Nicaragua: otrăvire cu cianuri la compania canadiană Hemconic/ Greenstone in Bonanza, în Regiunea Autonomă Nord-Atlantică; cianurile au fost aruncate în râul Bambana. S-a raportat că 12 copii au murit bând apă din râu.
Ianuarie 2003, Honduras de Vest: scurgere masivă de cianuri la mina San Andrés.
2 decembrie 2003, USA: scurgere de cianuri lângă mina Briggs, Balleratt.
9 iunie 2002, Nevada, USA: scurgere de cianuri la mina Denton-Rawhide.
16 mai 2002, Nevada, USA: scurgeri de soluție de cianură la o unitate a minei Twin Creeks.
Noiembrie 2001, China – 11 tone de cianură de sodiu lichidă se scurg într-un afluent al râului Luohe în provincia Henan.
Octombrie 2001, Ghana– scurgere a mii de metri cubi de reziduuri miniere contaminate cu cianuri și metale grele la ruperea unui baraj în timpul unor operații miniere în Districtul Wassa West.
30 iunie 2000, Papua New Guinea: mina Rio Tinto Lihir aruncă cianuri în ocean.
Merriespruit, Africa de Sud, 1994 - după o ploaie abundentă, barajul iazului de decantare s-a rupt - 17 morți