joi, 27 septembrie 2012

Ce mai e nou în Povernei 2 - Alecsandri 4


Vastul maidan rămas în urma demolării scandaloase a casei generalului Adrian din Povernei 2, a clădirii Uzinelor Reșița din Alecsandri 4 și a casei neo-românești din Alecsandri 4 (fost 2) a rămas pustiu mai bine de un an. Locuitorii cartierului au găsit singurul motiv de a binecuvânta criza, considerând că din această cauză încă nu s-au construit anunțatele blocuri care amenințau să pocească locurile și să ia lumina și cerul caselor din jur.
Mai este un mic amănunt: micul bloc de colț Povernei 4/Alecsandri 2, care, potrivit planurilor, urma de asemenea să fie demolat, stă cu încăpățânare în picioare și are încă locatari. Mulți vecini se gândesc cu recunoștință la ei, sperând că nu au cedat probabilelor presiuni și preferă să-și păstreze căminul, ceea ce întârzie apariția mastodonților nu numai aducători de supraaglomerație și poluare, ci și în totală neconcordanță cu ambianța cartierului.
Ei, bine, veștile nu sunt bune. De două zile a fost adusă în mijlocul maidanului o macara enormă, care a trântit acolo două containere din acelea în care se țin sculele pe șantiere. Vechiul prieten al investitorilor, buldozerul, și-a făcut și el apariția. Vreo trei, patru persoane cu alură muncitorească au  început să stea cu hărnicie la umbră, lângă o gheretă rămasă din vechea zestre a Proiect-București, arătând ca niște îngeri exterminatori care anunță apocalipsa cartierului.


Decor, casa Prof. Dr. Ion Nanu-Muscel (1890)

Vecine: casa Ramonatxo(1898), casa Petrașcu (arh. Spiridon Popescu Cegăneanu, 1913-1915)

Mascheron, casă de arh. Eduard Ramonatxo (1898)

Decor, casă datorată arhitectului Eduard Ramonatxo (1898) 

Intrarea Art Nouveau a casei Lipatti de pe colțul Catargiu/Visarion, casă atribuită arhitectului
 Petre Antonescu (1906)

Biserica Visarion, arhitect Ernest Doneaud (1910-1913)

Casă bătrânească din strada Visarion, supraînălțată recent cu un oarecare simț al respectului pentru arhitectura imobilului și a vecinătăților (1890?)

Clădire interbelică, foarte îngrijită, cu un frumos ritm al mansardelor la nivelul superior 

Într-o postare de pe acest blog am reprodus proiectul care amenință liniștea și estetica acestei părți din Bucureștii tradiționali. Iată mai sus câteva fotografii înfățișând detalii din vecinătățile amenințate de lăcomia și lipsa de gust a celor care doresc să adauge cartierului excrescențele maligne ce vor transforma această oază de calm într-un loc de coșmar.

Niciun comentariu: