joi, 20 decembrie 2012

Nesimțiri bucureștene. Misterele transparente ale casei Hristu




Trec în fiecare zi pe Calea Victoriei. Acesta e drumul meu de acasă spre redacție.
În ultimele luni, când treceam prin dreptul parcului de vis-a-vis de Academie, simțeam că mă deranjează ceva. Multă vreme am crezut că mă supără panoul prin care primarul Chiliman își lăuda meritele în amenajarea parcului.
Apoi, într-o bună zi, am înțeles. Mă deranja casa Hristu.
De fapt, nu ea. Termopanele cu care s-a pricopsit la parter.
Casa A. Hristu
Casa A. Hristu se află pe Calea Victoriei, la numărul 129. Prin 1888, când Caragiale locuia undeva aproape, la numărul  148, casa Hristu avea numărul 141. Mă fascinează ideea că se mai păstrează încă în București clădiri prin fața cărora probabil că s-au plimbat Eminescu sau Caragiale. Drept e că, așa cum merg lucrurile, s-ar putea ca, nu peste multă vreme, să nu mai existe nici una.

Casa datează de dinainte de 1843. Pe planul Borroczin figurează aici o casă numai cu parter și subsol, cu o mică anexă în curte. Nu este exclus ca actuala clădire să păstreze zidurile mai vechii case, mărită și supraetajată în 1871.

După moda timpului, fațadele sunt decorate în stil eclectic, de sorginte neoclasică. Nu lipsesc pilaștrii cu capiteluri compozite, semicoloane angajate cu capiteluri ionice, mascheroane la deschiderile în plin cintru de la parter, frize cu frunze de acant. Ușa de intrare, din lemn masiv, este cu siguranță cea de origine.




Casa e încununată în ax de un scut, pe care se păstrează inițialele proprietarului. 
,
La etajul I, un balcon cu feronerie decorativă, caracteristică epocii, e sprijinit pe trei console de piatră sculptată în formă de lei. Cam jerpelit, dar revelator pentru gusturile în arhitectură ale unei epoci ce pare să se topească din ce în ce mai vertiginos în depărtările timpului, decorul original e păstrat în întregime, ca printr-un miracol.   


Oameni gospodari, vechii proprietari erau abonați "la serv. ridicărei gunoielor" și asigurați la Dacia...

Bineînțeles, casa este inclusă pe lista Monumentelor Istorice.


Ei, bine, stai și te minunezi: cum a fost posibil ca geamurilor de la parter să li se monteze cercevele de plastic cu geam termopan? Știut fiind că, în cazul unui monument istoric, o asemenea autorizație este imposibil de obținut.
Încă unul din misterele dâmbovițene, atât de pline de-nțelesuri…


Copyright Silvia Colfescu, 2012



Niciun comentariu: